[accessally_icon post_id='16324' target='same' hide_disable='always']

[progressally_progress_bar width="100%" height="35"]

Modul 1 Frigjør Spenninger i Skuldre og Nakke

[progressally_objectives]

 

VIDEO  - Hvordan løse opp spenninger i skuldre og nakke

[progressally_media media_id="1" ]

LØS OPP SPENNINGER I KROPPEN - BIOENERGETISKE ØVELSER

Bioenergetiske øvelser, utviklet av Alexander Lowen (1910 – 2008), skal bidra til å løse opp spenninger i kroppen, i ansiktet, i huden og musklene. Vi holder på følelser og spenninger i huden og musklene. Øvelsene er laget for å gi slipp på disse spenningene. Når spenningene slippes fri, kan du også oppleve at følelser slippes ut. For at du skal ha mest mulig effekt av øvelsene, kan gjerne få en lyd ut … og hvis tårer får slippe fri, da er det en bonus.

Når du begynte å lage disse spenningene i kroppen, skjedde det ubevisst. Kanskje fordi du holdt tilbake følelser, eller fordi du rett og slett ikke tar deg tid til å slappe av eller …. Uansett hvorfor, laget det et mønster i ditt ubevisste, og nå skal vi bryte det mønsteret.

Når vi bryter mønster er det viktig å gjøre noe annerledes. Hvis du har en tendens til å bite i deg ting, eller svelge sinne … ikke gjør det nå. Pass på at munnen er åpen hele tiden under øvelsene. Pust så raskt som mulig, for å bryte det ubevisste mønsteret.

ØVELSE - BOKSE FOROVER OG BAKOVER: 

Vi får stive skuldre hvis vi sitter og jobber foran PC med hevede skuldre. Stress kan bidra til stive skuldre og nakke. For lite aktivitet og for mye grubling og bekymringer er oppskriften på å få stive skuldre. 

Når man gjør mye stress, hever man skuldrene og er det blir mye spenninger i brystet,  og man begynner å merke at det blir vanskeligere å puste dypt. Resultatet er at man prøver å hjelpe til ved å heve skuldrene, men det hjelper ikke, det bidrar bare til mere spenninger. 

Når noen sier pust dypt til en som gjør angst eller stress, fører det ofte til at man gjør mere stress, og så blir det bare enda vanskeligere å puste dypt. Hvis man i stedet bokser alt man klarer, er det nesten umulig å samtidig gjøre stress. 

 1. Stå med føttene parallelt og i skulderbredde fra hverandre.  Bøy knærne samtidig som du er rett i kroppen og ryggen. Ikke len deg fremover.
 2. BOKSE FOROVER: Pust med åpen munn, raskt inn og ut uten pause mellom inn og utpust. Start å bokse rett frem. Har du en partner hjelper det å stå foran partner og bokse mot partneren. Se inn i øynene til partneren. Litt av denne effekten kan du få ved å se inn i dine egne øyne i speilet. Fortsett å bokse til du ikke klarer mer. Prøv å fortsette i enda et halvt minutt.
 3. Ta armene ut til siden, fingrene strekkes ut og hold i skulderhøyde. Fortsett og pust uten pause mellom inn og utpust. Gjenta denne sekvensen 3 ganger.
 4. Ta armene over hodet, rull  hodet og deretter overkroppen og armene fremover, la armene henge løst ned. Kjenn at hodet henger løst, gi slipp på spenninger i nakken og skuldrene. Rett ut knærne. Ikke støtt deg med hendene i gulvet. Fortsett og pust uten pause mellom inn og utpust, deretter saktere. Heng og kjenn at spenningene renner ut gjennom skuldrene og ned i armene, videre ned i jorda.
 5. Bøy knærne og rull overkroppen opp virvel for virvel, hodet kommer til slutt.
 6. BOKSE BAKOVER: I stedet for å bokse framover bokser du nå bakover med albuene. Hold opp armene til siden, bøy armene så knyttnevene møtes. Boks bakover som du vil kvitte deg med noen som står bak ryggen din og pusher deg forover.
 7. Til slutt kan du igjen rulle  hodet forover og deretter overkroppen forover og så nedover, la armene henge løst ned. Kjenn at hodet henger løst, gi slipp på spenninger i nakken og skuldrene. Ikke støtt deg med hendene i gulvet. Fortsett og pust uten pause mellom inn og utpust, deretter saktere. Heng og kjenn at spenningene renner ut gjennom armene.
 8. Bøy knærne og rull overkroppen opp virvel for virvel, hodet kommer til slutt.
Quote Alexander Lowen Stor

Disse øvelsene kan du gjøre foran speilet de første gangene.

HUSK: Disse øvelsene har mest effekt hvis du gjentar dem hver dag i minst 21 dager. Nå skal lære dem i løpet av 3 dager, men resultatet kommer kanskje ikke med engang.

Boksing watercolours

VIKTIG NÅR DU GJØR DENNE ØVELSEN

 • Når du bokser skal albuene være på høyde med skuldrene. 
 • Kjevene skal være avslappet.
 • Blikket rett frem, dvs. ikke bøy eller strekk nakken.

VED ALLE BIOENERGETISKE ØVELSER

Ha på deg løse klær, ingenting som strammer rundt magen. Stå gjerne barfot slik at du har god kontakt med gulvet eller bakken.

 • Stå med parallelle føtter, dvs. utsiden av føttene skal være parallelle. Skulderbredde fra hverandre (ikke mer enn 20-30 cm mellom innsiden av føttene. Hvis du har en tendens til å stå som en pingvin (tærne utover), trekk tærne litt mer innover. De som står med tærne utover har en tendens til å gi fra seg energien/kraften sin. 
 • Sjekk at knærne ikke går innover, noen kaller dette offerposisjon. I så fall press knærne litt fra hverandre. 
 • Se rett frem (gjerne inn i speilet eller inn øynene til en partner som du gjør øvelsen sammen med).
 • Start med å kjenne at du hever skuldrene og slipper de ned. Ruller litt på nakken. Pust med åpen munn og avslappet i kjevene. Slipp magen fri.
 • Under øvelsene er det viktig å være tilstede og ikke drømme seg bort. Legg merke til pusten, legg merke til spenninger. Det skal være litt ubehagelig, men samtidig skal du ikke overdrive. Du skal aldri presse deg hvis du kjenner sterke smerter. Da trår du over ubehagsgrensen. Noen har tendenser til å gi opp for tidlig, mens andre har en tendens til å presse seg for mye. Dette handler om å bryte disse tillærte mønstrene.

 

[accessally_course_navigation prev_button='Previous' next_button='Next']