[accessally_icon post_id='14606' target='same' width="150px" height="150px"]

[accessally_icon post_id='39' target='same' width="200px" height="200px"]

[progressally_progress_bar width="100%" height="35"]

Dag 22 - PUSTENS OPPGAVE ER MER ENN BARE Å VÆRE EN KILDE TIL OKSYGEN

[progressally_objectives]

[progressally_youtube_video id='1' youtube_id='sc4ewPEfizw' width='700' height='400' ]
 

Forfatteren John Kabat-Zinn, sier i boken Full Catastrophe Living: «Når vi i en spørreundersøkelse der flere hundre av våre pasienter som hadde vært ute av stressreduksjon programmet i flere år, ble spurt om hva var det viktigste som de fikk ut av programmet, sa de fleste: ‘pusten’.»

Det kan for mange virke ganske underlig, for pusten er en naturlig del av oss. Vi puster alle som en. Likevel, regner jeg nå med at du har oppdaget at det er utrolig viktig å få en dypere og mer frigjort pust. Kanskje har du allerede oppdaget at det er pusten som er det  viktigste å ha fokus på når du ønsker å endre ting i livet ditt. 

Når vi vet at pustens oppgaver blant annet er å forsyne kroppen med oksygen og transportere karbondioksid ut av kroppen,  løse opp spenninger i kroppen ved å massere organer, kraniet og ryggsøylen, bidra til at vi kvitter oss med melkesyre og avfallsstoffer, bidra til at vi bygger nye celler og at celleveggen er fleksibel, er det ikke da merkelig at legen ikke sjekker at vi puster fritt og dypt, før de gjør alle andre helsesjekker. Det første vi gjør når vi kommer til verden er å ta en innpust, og det første skriket som noen barn starter med, er en kraftfull utpust. Så når helsen svikter skulle pusten ha være det første man sjekker, eller ...?

Det første vi gjør når vi kommer til verden er å ta en innpust, og det første skriket som noen barn starter med, er en kraftfull utpust. Så når helsen svikter skulle det helt naturlig ha vært det først man sjekket, er det ikke?

La oss fortsette å utvikle denne medbrakte magiske medisinen, livets gral. For pusten er som en beholder av livskraft. 

 

BRYSTHULEN

Når du puster inn, beveger muskelen som kalles mellomgulvet (diafragma) seg nedover mot magen, og musklene mellom ribbeina er med å hever brystkassen oppover og utover. Dette gjør brysthulen større, og skaper et vakuum som trekker luft gjennom nesen eller munnen inn i lungene. Jo mer plass det er  i brysthulen er, desto mer luft suges lett og enkelt inn i lungene.

Bare legg merke til hva som skjer når du strekker magen fremover - det vil si svaier ryggen. La innpusten komme helt av seg selv mens du gjør denne bevegelsen (VIKTIG; ikke tving innåndingen). Når du svaier ryggen, tillater du brysthulen å utvide seg og ... mer om dette senere.

 

PUST MED MAGEN

Selvsagt har vi ikke noe pusteorgan i magen, men magen og ryggraden skal altså være med som en del av pustebevegelsen. Når vi puster inn, skal brysthulen utvides ved hjelp av den største muskelen i kroppen, mellomgulvet (diafragma), og når du svaier ryggen hjelper du denne muskelen.

Bevissthet ltd 2e

DIAFRAGMA

[progressally_media media_id="1"]

Bevissthet ltd 2e

Denne tynne muskelen ligger under lungene og hjertet, og skiller brysthulen fra bukhulen. Den er festet til spissen av brystbeinet foran og til ryggraden bak og på begge sider til de nederste ribbeina. Når diafragma er avslappet, er den buet, og når den spenner seg flates den ut for å gi lungene større plass. 

De fleste har spenninger i diafragma, og da hindres pusten og dermed også blodsirkulasjonen. Når magen holdes inne både på inn og utpust, får man ikke maksimal pust. Så når vi sier, «pust med magen», er det fordi du da automatisk flater ut diafragma og gir plass til at lungene kan utvide seg.

LØS OPP SPENNINGER I DIAFRAGMA

Reis deg opp og stå med lett bøyde knær og føttene i skulderbredde fra hverandre. Vipp bekkenet frem og tilbake. Svai ryggen og deretter den ut. Det kan i starten være lurt å stå foran et speil for å se at du virkelig vipper bekkenet frem og tilbake.

På pustekursene mine er det bare halvparten av deltakerne som første gangen klarer å vippe bekkenet, så hvis du ikke klarer det helt i starten,  er det helt normalt.

Du skal hele tiden ha lett bøyde knær, det skal kun være bevegelse i bekkenet. Ingen bevegelse opp og ned i knærne. Få eventuelt en til å holde knærne dine på samme plass, det tar ikke lang tid før du da har lært det.

 

Det sier seg kanskje selv, men jeg sier det likevel: å ha et fleksibelt bekken er viktig for å oppnå god sex. Pusten er i utgangspunktet veldig viktig for kjønnsorganene, og når du vipper bekkenet frem og tilbake, får du også bedre sirkulasjon i underlivet.

Breathing in and out- med tekst
Diafragma ligner på en oval suppebolle som er vendt opp ned.

For å få 60-70% utnyttelse av lungene trenger du faktisk bare å bevege diafragma, og den beveger du ved å la magen gå inn og ut samtidig som det er en liten bevegelse i korsryggen (du vipper bekkenet litt frem og tilbake). 

Når diafragma flates ut og brysthulen utvides, skapes det et undertrykk i lungene som drar luften inn.

 

Når diafragma slapper av, krummes den og luften presses ut av lungene.

Magedans

[accessally_course_navigation prev_button='Previous' next_button='Next']