[accessally_icon post_id='14606' target='same' width="150px" height="150px"]

[accessally_icon post_id='39' target='same' width="200px" height="200px"]

[progressally_progress_bar width="100%" height="35"]

DAG 27 - OPPMERSOMHET PÅ PUSTEN

[progressally_objectives]

PSP Gratis Webinar

TILSTEDEVÆRELSE - MINDFULNESS

Vi har mange ganger i løpet av de siste 26 dagene hatt fokus på pusten, og det er første steget både til å frigjøre pusten, men også for å bli mer tilstede i hverdagen.

Vi har mange ganger i løpet av de siste 26 dagene hatt fokus på pusten, og det er første steget både til å frigjøre pusten, men også for å bli mer tilstede i hverdagen. For når du oppdager hvordan du puster her og nå, vil du automatisk bli mer tilstede. Og ved å frigjøre pusten og få stress ut av kroppen, blir det enda lettere. For det er jo det det handler om. Det handler om å leve her og nå. Livet lever du nå. Og nå…, og nå….

Når vi lever i tankene om fortiden eller fremtidig, lever vi egentlig ikke.

 

Det betyr ikke at du ikke kan jobbe eller planlegge, det betyr bare at du kan leve mens du gjør det. Om det er fritidsaktiviteter eller jobb, gjelder det samme; begge deler kan gjøres med tilstedeværelse, glede og begeistring.

Vi kan leve det livet vi vil ha hele tiden, eller i hvert fall mer og mer.

Vi har mange begrep forbundet med det å være tilstede. Et av begrepene er meditasjon. Det har vært forbundet med Østens religioner, kloster og folk som har vært litt annerledes (hva enn det betyr å være annerledes).

Jeg bruker gjerne begrepet ”mindfulness” fordi det forbindes mer med nyere tradisjoner og er også mer knyttet til den medisinske forskningen rundt stress og stressmestring.

sitte riktig med farger
Eckhart Tolle sier:

«Virkelig erkjenn at øyeblikket er det eneste du har. La HER OG NÅ blir det virkelige fokuset i livet ditt.»

OBSERVERE

I dag handler om å trene på hvordan du kan bytte over til «være-modus». Lære hvordan du kan gi deg selv tid til å være. Hvordan du kan bremse opp litt og i stedet oppdage at du kan leve med indre ro og akseptere deg selv slik du er, akseptere virkeligheten slik den er.

Lære deg å observere hva sinnet ditt er i ferd med å gjøre akkurat nå, observere tankene dine, og lære hvordan du kan slippe taket i dem i stedet for å bli fanget i dem, eller bli dratt med i det evinnelige tankespinnet.

Og gjennom det, begynne å se problemene på en ny måte, oppdage nye muligheter og legge merke til hvordan ting henger sammen.

Vi kan ikke lære deg å prioritere mindfulness og frigjørende pust i hverdagen, det er opptil deg å gjøre. Når du begynner å gjøre det, vil du komme inn i en positiv sirkel der det blir lettere og lettere å velge å være i indre ro, det blir lettere å velge den sinnstilstanden som du vil ha.

Å AKSEPTERE

betyr ikke resignere, det betyr ikke å gi opp, eller gi etter - det betyr å se at dette er virkeligheten akkurat nå. Det er også lettere å deretter ta et valg og spør deg selv:

“Er dette noe jeg ønsker å gjøre noe med?”

“Er dette noe som du virkelig kan gjøre noe med?”, “Er det noe du er villig til å bruke tid på gjøre noe med? “

“Er det mitt ansvar?”

OPPMERKSOMHET PÅ PUSTEN - ØVElSE

Finn en behagelig stilling

Hvis du sitter, er det viktig at du sitter i en behagelig stilling der kroppen din får god støtte. Noen liker å sitte på gulvet med bena i kors, mens andre liker seg best i en stol.

Det finnes ikke noen stilling som er mer riktig enn andre, du velger det som er rett for deg. Det viktigste er uansett at at ryggen din er forholdsvis rak. Hvis du krummer ryggen eller sitter sammensunket, vil åndedrettet bli sterkt redusert.

Derfor er det altså viktig at du sitter rett i ryggen, men samtidig uten å anstrenge ryggen eller stramme skuldre eller nakke.

Håndposisjoner
Det er to håndposisjoner som kan anbefales for å samle energien og hjelpe deg å holde oppmerksomheten på pusten:

Chin Mudra

Chin mudra: Holde pekefinger- og tommelfinger tuppen på begge hender mot hverandre og hvile hendene på lårene. Håndflatene kan vende opp eller ned, finn en stilling som er komfortabel for deg.

Dhyana Mudra

Dhyana Mudra: Legg begge hendene i fanget, la høyre hånd hvile i venstre hånd, hvis du ønsker det kan tuppene av tomlene møtes.

PUSTEN PÅVIRKER NERVESYSTEMET

  • Jo mer avslappet pusten er, jo mer aktiveres det parasympatiske nervesystemet. Det parasympatiske nervesystemet er den delen av nervesystemet som kalles «hvil og fordøy» («rest and digest» på engelsk).
  • Når den er skrudd på, begynner immunforsvaret å fungere, giftstoffer, døde celler og fremmedlegemer skal transporteres ut. T-hjelpere, T-cytotoxic, B-celler og lymfocytter identifiserer og angriper spesifikke inntrengere i kroppen. Nå er kroppen i gang med å restituere seg.
  • Fordøyelsen settes i gang, og de store musklene kan slappe av.
  • Puster vi uregelmessig og for lite, opplever kroppen at det er fare på ferde, og da er det sympatiske nervesystemet «flukt eller kjemp» responsen som igjen trer i kraft.
  • En frigjort pust påvirker derfor både den mentale og den fysiske helsen.
  • Jo dypere og mer avslappet pusten er, jo mer kommer vi i harmoni.

[accessally_course_navigation prev_button='Previous' next_button='Next']